Kennisblad Connectiviteit van het wad

Datum veldwerkplaats
18 oktober 2017
Presentaties
Inleiding

Tjisse van der Heide (Radbouduniversiteit), Laura Govers (Rijksuniversiteit Groningen), Erik Jansen (Natuurmonumenten)

Op deze unieke Veldwerkplaats krijg je een bijzonder kijkje in lopende onderzoek naar de ‘connectiviteit van het wad’, waarvan de resultaten in 2020 gepresenteerd worden. Diverse universiteiten onderzoeken met veldexperimenten de relatie tussen wadplaten en waddeneilanden zoals Griend. Wadcomplexen die in meer delen van de Waddenzee te vinden zijn en vroeger ook in de Zuidwestelijke delta gevonden werden. Hoe zijn dit soort complexen (geomorfologische en ecologische) opgebouwd? Hoe zijn de verschillende deelsystemen, zoals mosselbanken, zeegrasvelden en duin-kweldercomplexen met elkaar verknoopt. Wat is de rol van bijvoorbeeld mosselbanken en zeegrasvelden voor de demping van golven en stroming voor het achterland?

De lezingen vinden op een houten klipper plaats. We horen dan ook over actueel onderzoek over o.a. grote sterns en drieteenstrandlopers op Griend. Vlakbij Griend vallen we droog, lopen met de boswachter over het wad (we komen dus niet op Griend zelf!) en bekijken de experimenten o.l.v. de onderzoekers.

U bent van harte welkom op deze speciale Veldwerkplaats! Bij te veel aanmelden kan er selectie van deelnemers plaatsvinden op basis van relevantie.

Waarom Griend weer zou moeten wandelen
Tjisse van der Heide, Radbouduniversiteit

Het mogelijke belang van experimentele verrijking van het wad voor de dynamiek van Griend
Laura Govers, Rijksuniversiteit Groningen

Introductie beheer rond Griend
Erik Jansen, Natuurmonumenten

Bekijk hier het complete programma