Kennisblad Oude droge heide (afgelast)

Aan het kennisblad wordt gewerkt.
Datum veldwerkplaats
28 oktober 2020
Presentaties
Er zijn nog geen presentaties beschikbaar.
Inleiding

Rienkjan Bijlsma en Bas van Delft (WUR), Roos Loeb (Onderzoekscentrum B-Ware)

VANWEGE CORONA IS DEZE VELDWERKPLAATS HELAAS AFGELAST. WE HOPEN HEM IN 2021 ALSNOG TE ORGANISEREN.

Plaggen van droge heide was lange tijd een veelgebruikte beheermaatregel. Inmiddels is duidelijk dat door plaggen belangrijke voedingsstoffen, zoals fosfor en calcium, langdurig beperkend worden voor de vegatie-ontwikkeling en de voedselkwaliteit voor fauna. En ook dat langdurig ongeplagde heide een bijzondere natuurkwaliteit heeft. Maar wat gebeurt er op de langere termijn met oude en ouder wordende droge heide? Blijft deze wel goed in stand, terwijl het stikstofniveau nog verder oploopt? Hoe hebben oude en minder oude plagvlaktes uit de jaren ’80 en ’90 zich ontwikkeld? Komen de essentiële nutrienten en bijzondere flora weer terug? Wat gebeurt er met de steeds groter wordende stikstofvoorraad? Wat is het effect van extreme droogteperioden? Deze vragen stonden centraal in het landelijke onderzoek, waarvan de onderzoekers graag de resultaten presenteren. We bespreken de interessante resultaten en kijken wat deze voor het heidebeheer kunnen betekenen. Uiteraard gaan we uitgebreid naar buiten om in het veld de onderzoeksresultaten te bekijken en te bespreken.

Deze Veldwerkplaats is volgeboekt. U kunt op de wachtlijst komen door een mailtje te sturen naar info@veldwerkplaatsen.nl 

U kunt hier het coronaprotocol lezen. 

Helaas is aanmelden niet meer mogelijk, het maximale aantal van 18 is bereikt. Mail voor een plek op de reservelijst naar info@veldwerkplaatsen.nl.