Kennisblad Vernatten van laagveen
Martin Wassen - Universiteit Utrecht
Michelle van Mulken - Universiteit Utrecht
Casper Cusell - Witteveen en Bos
Dirk-Jan van der Roest - Natuurmonumenten
Vernatting van het Nederlandse laagveen is noodzakelijk om broeikasemissies terug te dringen en bodemdaling af te remmen. Bij vernatting zal het landschap en landgebruik echter veranderen, waarbij in veel gevallen agrarisch land wordt ontwikkeld tot natuur of paludicultuur (natte teelt). Maar wat betekent dit voor de lokale flora en fauna? Ontstaan hierdoor ook kansen voor biodiversiteit?
Om deze kansen te bepalen zijn veel factoren van belang. Tijdens de veldwerkplaats zullen we de onderzoeksresultaten presenteren van een OBN-onderzoek naar deze kansen bij vernatting. In het onderzoek is voornamelijk aandacht besteed aan de kwaliteit van het water waarmee wordt vernat. We zullen tijdens de veldwerkplaats ook dieper ingaan op de situatie in het Noorderpark en een van de locaties in polder Tienhoven. In de ochtend presenteren Martin Wassen en Michelle van Mulken (Universiteit Utrecht) de resultaten van het OBN-onderzoek, aansluitend zal Casper Cusell (Witteveen en Bos) dieper ingaan op de resultaten van een onderzoek naar dynamisch peilbeheer in De Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven en Renske Klein van Waternet zal ons meer vertellen over de complexiteit van vernatting en welke beheersmaatregelen kunnen worden ingezet.
In de middag zullen we samen met Dirk-Jan van der Roest (Natuurmonumenten) een van de vernatte onderzoekslocaties bij Tienhoven bezoeken. We sluiten we dag af met een discussie over hoe we deze vernatting in de toekomst voor ons zien; welke mogelijkheden en kansen zijn er en hoe kunnen we deze optimaal benutten?